duminică, 17 iulie 2011

CURIOZITATI ALE LUMII

Vatnajokull - gheata si foc

Vulcanul activ aflat sub calota de gheata masiva a Islandei.

Vatnajokull pare o intindere pustie lipsita de viata. Din desertul de pietris, nisip si cenusa de la poalele sale, gheata se ridica in munti de grosmi de pana la 800 m. Desi nu pare a exista viata aici, ea totusi exista - un tip bizar, geologic. Imensa calota de gheata se extinde, se contracta si pulseaza continuu, in ritmul lent, insa uneori violent, al unei inimi vulcanice.
Combinatia de gheata si foc vulcanic da regiunii Vatnajokull caracterul ei imprevizibil. Calota de gheata, vazuta din avion, ofera uneori o priveliste minunata, a unui lac albastru intens de 3 km, format din gheata topita de vulcanul Grimsvotn, care mocneste sub ghetar. De obicei lacul este acoperit de gheata, dar chiar si atunci cand nu este vizibil continua sa topeasca gheata. Gheata de pe malul acestuia actioneaza ca si un baraj, dar totusi, niveul sau creste cu cca 12 m pe an si, la fiecare 5 sau 10 ani apa porneste la vale sub forma unui torent numit "explozie glaciara". 
Grimsvotn face parte dintr-o regiune caracterizata de o intensa activitate geotermala, care ofera energie pentru a incalzi si a genera electricitatea necesara unui oras de marimea Londrei. In data de 29 mai 1983, vulcanul a erupt, formand un nor la o inaltime de 8 km deasupra ghetarului si un carter in gheata. Vulcanii din aceasta zona, extrem de activi, uneori inunda campia din apropiere.
Pe alocuri acest loc pare ca debordeaza de viata. Ninsoarea, soarele, vantul si gerul ii remodeleaza continuu suprafata, conferindu-i o larga varietate de testuri. Zorii si amurgul invaluie gheata in sclipiri de foc. Sute de rauri galciare clipocesc de sub gheata fisurata, purtand cu ele deseuri vulcanice adunate in drum.
[net]
Vatnajokull - eruptieVatnajokull

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu