duminică, 17 iulie 2011

CELE 7 MINUNI ALE LUMII


Farul din Alexandira

Farul din AlexandiraA fost construit pentru ca marinarii din acea vreme sa poata gasi tarmul cu mai mare usurinta. A fost primul far din lume si a rezistat timp de 1500 de ani. Farul era amplasat pe vechea insula Pharos, un fel de peninsula inglobata in cadrul orasului Alexandria. Farul are o inaltime de 117 m si era construit din 3 parti pe o baza larga. Prima parte era un cub inalt de 56 m, a doua sectiune era o prisma octogonala inclinata in interior inalta de 27 m, iar ultima parte era un cilindru de 7 m inaltime. Azi este considerat una din cele 7 minuni ale lumi.

Colosul din Rhodos

Colosul din Rhodos a fost o statuie imensa construita in antichitate pe insula Rhodos din Grecia, una din cele sapte minuni ale lumii. Statuia il infatisa pe zeul grec al Soarelui, Helios si masura cca 34 m. Constructia s-ar fi realizat in 12 ani si ar fi fost finalizata in anul 282 i.C. Se spune ca, s-ar fi aflat aproximativ pe locul unde in prezent este intrarea in Castelul Templierilor . Statuia era construita din bronz si intarita ulterior cu fier si piatra. Se spune ca au fost folosite 15 tone de bronz si 9 tone de fier. Avea o inaltime de 33 m si statea pe un soclu inalt de 15 m.

Mausoleul din Halicarnas

Mausoleul din Halicarnas Mausoleul din Halicarnas este considerata cea de-a cincea minune a lumii antice situindu-se la sud de Efes, pe coasta sud-vestica a Asiei Mici. In anul 556 i.Hr., regele Persiei Cyrus II a cucerit aceasta zona, care ii oferea acces la mare. Mana omului nu a distrus cel mai celebru monument funerar al Antichitatii. Marii cuceritori, cum ar fi Alexandru cel Mare, care a cucerit orasul Halicarnas in 334 i.Hr., au crutat monumentul si l-au tratat cu respect. De-abia in secolul al XII-lea d.Hr., un puternic cutremur a distrus monumentul. Resturile Mausoleului din Halicarnas, aflate in partea de nord a orasului Bodrum.

Piramida lui Keops - Marea Piramida din Giza

Piramida lui KeopsPiramida lui Keops este cea mai veche si unica minune a lumii care a supravietuit numita si Marea Piramida din Gizeh. Piramida a fost construita de faraonul Khufu, care a domnit in timpul celei de-a patra dinastii. Se pare ca piramida a fost construita in jurul anului 2560 i.H., cu scopul de a servi drept mormint faraonului. Atunci cand a fost construita, Piramida avea 145,75 de metri inaltime. Cu trecerea timpului, ea a pierdut 10 metri din varf. Piramida lui Keops a fost cel mai inalt edificiu de pe Pamant, timp de mai bine de 43 de secole, fiind "depasita abia in secolul al XIX-lea d.H.

Gradinile suspendate ale Semiramidei

Gradinile suspendate ale SemiramideiGradinile Suspendate din Babilon sau Gradinile suspendate ale Semiramidei, au fost gradini create artificial situate in apropiere de Babilon, astazi Al Hillah, in Irak. Se presupune ca acestea au fost construite de regele Nabucodonosor al II-lea in jur de 600 i.Hr.. pentru sotia sa , Semiramida cunoscuta ca Amytis din Persia. Gradinile au fost distruse de cutremure dupa sec 2 i.Hr.

Templul zeitei Artemis din Efes

Templul zeitei Artemis din EfesArhitectura templului este deosebita, datorita ei se afla acest templul astazi printre cele 7 minuni ale lumii. Templul grec era considerat ca o casa a sufletului, diferit de templul egiptean, care era casa zeului, si de catedrala, care este casa oamenilor. Pana astazi au mai ramas cateva statui din templu care au fost o sursa de inspiratie pentru picturi aflate in catedrale mari din lume, cum ar Catedrala din Vatican.

Statuia lui Zeus

Statuia lui ZeusStatuia lui Zeus Olympia este una dintre cele 7 minuni ale lumii antice, sculptata in fildes, ornata cu aur si avind probabil o structura interna din lemn. Statuia, cu o inaltime estimata la aproximativ 12 m, a fost realizata de catre sculptorul Phidias in preajma anului 435 i.C. in orasul Olympia din Grecia. Pentru a o adsposti a fost construit un templu.Templul lui Zeus, a carui constructie a fost terminata in anul 457 i.e.n., avea, probabil, 64 de metri lungime si aproape 28 de metri latime.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu