duminică, 17 iulie 2011

DIN MISTERELE NATURII

Pe malul lacului Michigan s-au format mii de mingii de gheaţă, de diferite dimensiuni.
Sursa: funzu.com

Fenomene unice pe Pamant

Fenomen unic pe Pamant: podurile vii din India! 
Podurile vii
Daca vrei o vacanta de sarbatori inedita mergi in una dintre cele mai salbatice zone ale Indiei. Aici are loc un fenomen extraordinar si unic pe Pamant: de sute de ani cresc poduri naturale, o impletire ciudata si exotica a radacinilor copacilor.Este adevarat, au nevoie de putin ajutor din partea oamenilor pentru a forma podurile 100% naturale. Astfel, populatia Khasis din Cherapunjee, zona din nord-estul Indiei, despica cu un cutit baza radacinilor de la suprafata, astfel incat ele sa creasca intr-o anumita directie si sa se transforme in adevarate pasarele.Este nevoie cam de 10-15 ani ca un astfel de pod sa devina functional, insa, odata format, este mai rezistent decat orice alta constructie omeneasca.Unele poduri vii au chiar 500 de ani vechime si pot suporta greutatea a mai mult de 50 de oameni odata.Daca v-am convins sa mergeti in acest loc unic, trebuie sa stiti insa ca nu este chiar usor de ajuns, pentru ca zona este destul de izolata. Exista insa agentii de turism care va pot face un itinerar pentru avion: biletul este in jur de 1000 de euro, cu tot cu taxe de aeroport.

CURIOZITATI ALE LUMII

Vatnajokull - gheata si foc

Vulcanul activ aflat sub calota de gheata masiva a Islandei.

Vatnajokull pare o intindere pustie lipsita de viata. Din desertul de pietris, nisip si cenusa de la poalele sale, gheata se ridica in munti de grosmi de pana la 800 m. Desi nu pare a exista viata aici, ea totusi exista - un tip bizar, geologic. Imensa calota de gheata se extinde, se contracta si pulseaza continuu, in ritmul lent, insa uneori violent, al unei inimi vulcanice.
Combinatia de gheata si foc vulcanic da regiunii Vatnajokull caracterul ei imprevizibil. Calota de gheata, vazuta din avion, ofera uneori o priveliste minunata, a unui lac albastru intens de 3 km, format din gheata topita de vulcanul Grimsvotn, care mocneste sub ghetar. De obicei lacul este acoperit de gheata, dar chiar si atunci cand nu este vizibil continua sa topeasca gheata. Gheata de pe malul acestuia actioneaza ca si un baraj, dar totusi, niveul sau creste cu cca 12 m pe an si, la fiecare 5 sau 10 ani apa porneste la vale sub forma unui torent numit "explozie glaciara". 
Grimsvotn face parte dintr-o regiune caracterizata de o intensa activitate geotermala, care ofera energie pentru a incalzi si a genera electricitatea necesara unui oras de marimea Londrei. In data de 29 mai 1983, vulcanul a erupt, formand un nor la o inaltime de 8 km deasupra ghetarului si un carter in gheata. Vulcanii din aceasta zona, extrem de activi, uneori inunda campia din apropiere.
Pe alocuri acest loc pare ca debordeaza de viata. Ninsoarea, soarele, vantul si gerul ii remodeleaza continuu suprafata, conferindu-i o larga varietate de testuri. Zorii si amurgul invaluie gheata in sclipiri de foc. Sute de rauri galciare clipocesc de sub gheata fisurata, purtand cu ele deseuri vulcanice adunate in drum.
[net]
Vatnajokull - eruptieVatnajokull

CELE 7 MINUNI ALE LUMII


Farul din Alexandira

Farul din AlexandiraA fost construit pentru ca marinarii din acea vreme sa poata gasi tarmul cu mai mare usurinta. A fost primul far din lume si a rezistat timp de 1500 de ani. Farul era amplasat pe vechea insula Pharos, un fel de peninsula inglobata in cadrul orasului Alexandria. Farul are o inaltime de 117 m si era construit din 3 parti pe o baza larga. Prima parte era un cub inalt de 56 m, a doua sectiune era o prisma octogonala inclinata in interior inalta de 27 m, iar ultima parte era un cilindru de 7 m inaltime. Azi este considerat una din cele 7 minuni ale lumi.

Colosul din Rhodos

Colosul din Rhodos a fost o statuie imensa construita in antichitate pe insula Rhodos din Grecia, una din cele sapte minuni ale lumii. Statuia il infatisa pe zeul grec al Soarelui, Helios si masura cca 34 m. Constructia s-ar fi realizat in 12 ani si ar fi fost finalizata in anul 282 i.C. Se spune ca, s-ar fi aflat aproximativ pe locul unde in prezent este intrarea in Castelul Templierilor . Statuia era construita din bronz si intarita ulterior cu fier si piatra. Se spune ca au fost folosite 15 tone de bronz si 9 tone de fier. Avea o inaltime de 33 m si statea pe un soclu inalt de 15 m.

Mausoleul din Halicarnas

Mausoleul din Halicarnas Mausoleul din Halicarnas este considerata cea de-a cincea minune a lumii antice situindu-se la sud de Efes, pe coasta sud-vestica a Asiei Mici. In anul 556 i.Hr., regele Persiei Cyrus II a cucerit aceasta zona, care ii oferea acces la mare. Mana omului nu a distrus cel mai celebru monument funerar al Antichitatii. Marii cuceritori, cum ar fi Alexandru cel Mare, care a cucerit orasul Halicarnas in 334 i.Hr., au crutat monumentul si l-au tratat cu respect. De-abia in secolul al XII-lea d.Hr., un puternic cutremur a distrus monumentul. Resturile Mausoleului din Halicarnas, aflate in partea de nord a orasului Bodrum.

Piramida lui Keops - Marea Piramida din Giza

Piramida lui KeopsPiramida lui Keops este cea mai veche si unica minune a lumii care a supravietuit numita si Marea Piramida din Gizeh. Piramida a fost construita de faraonul Khufu, care a domnit in timpul celei de-a patra dinastii. Se pare ca piramida a fost construita in jurul anului 2560 i.H., cu scopul de a servi drept mormint faraonului. Atunci cand a fost construita, Piramida avea 145,75 de metri inaltime. Cu trecerea timpului, ea a pierdut 10 metri din varf. Piramida lui Keops a fost cel mai inalt edificiu de pe Pamant, timp de mai bine de 43 de secole, fiind "depasita abia in secolul al XIX-lea d.H.

Gradinile suspendate ale Semiramidei

Gradinile suspendate ale SemiramideiGradinile Suspendate din Babilon sau Gradinile suspendate ale Semiramidei, au fost gradini create artificial situate in apropiere de Babilon, astazi Al Hillah, in Irak. Se presupune ca acestea au fost construite de regele Nabucodonosor al II-lea in jur de 600 i.Hr.. pentru sotia sa , Semiramida cunoscuta ca Amytis din Persia. Gradinile au fost distruse de cutremure dupa sec 2 i.Hr.

Templul zeitei Artemis din Efes

Templul zeitei Artemis din EfesArhitectura templului este deosebita, datorita ei se afla acest templul astazi printre cele 7 minuni ale lumii. Templul grec era considerat ca o casa a sufletului, diferit de templul egiptean, care era casa zeului, si de catedrala, care este casa oamenilor. Pana astazi au mai ramas cateva statui din templu care au fost o sursa de inspiratie pentru picturi aflate in catedrale mari din lume, cum ar Catedrala din Vatican.

Statuia lui Zeus

Statuia lui ZeusStatuia lui Zeus Olympia este una dintre cele 7 minuni ale lumii antice, sculptata in fildes, ornata cu aur si avind probabil o structura interna din lemn. Statuia, cu o inaltime estimata la aproximativ 12 m, a fost realizata de catre sculptorul Phidias in preajma anului 435 i.C. in orasul Olympia din Grecia. Pentru a o adsposti a fost construit un templu.Templul lui Zeus, a carui constructie a fost terminata in anul 457 i.e.n., avea, probabil, 64 de metri lungime si aproape 28 de metri latime.

vineri, 8 iulie 2011

CATE CEVA DIN UNIVERS




Imagini din satelit cu vulcanul Eyjafjallajökull

Vulcanul Eyjafjallajökull continua sa emita un strat gros de cenusa. Cum se poate vedea in aceste imagini facute in 11 Mai 2010, cenusa "curge" aproape direct spre sud, ea fiind vizibila pana la cel putin 860km de vulcan.
Credit: NASA
Credit: NASA
Conform Siteului NASA si a Centrului de Cenusa Vulcanica din Londra, fumul emanat de vulcan a atins inaltimi de 5.200 metrii.
CNN a anuntat ca Spania si Maroc si-au inchis aeroporturile.
Pe data de 10 mai Biroul de Meteorlogie Islandez a anuntat ca cenusa continua sa cada in sudul vulcanului, stratul de cenusa ajungand pe alocuri la cativa milimetri. "In prezent nu sunt semne ca eruptia se aproprie de sfarsit," au anuntat reprezentantii biroului de meteorologie.
Astronomul islandez Snaevar Gudmudsson a vorbit despre felul cum islandezii se adapteaza cu situatia creata de eruptia vulcanului.
"Eruptia afeteaza oamenii in micul sat din Vik aflat in sud-estul muntelui Eyjafjallajokull. Ei isi parasesc casele iar scoala primara a fost inchisa."
Gudmundsson a spus ca va increrca sa se aproprie de vulcan in zilele urmatoare pentru a face cateva fotografii






Intotdeauna mi-am pus intrebarea: Oare cum a fost universul creat? Mi-am dat de-a lungul timpului mai multe raspunsuri la aceasta intrebare, raspunsuri care au reflectat pozitia mea filozofica.

Primul raspuns a fost: Dumnezeu a creat universul. Este probabil raspunsul cel mai simplu si mai comod. Dupa ce insa te gindesti putin nu se poate sa nu-ti pui intrebarea: Dar pe Dumnezeu cine l-a creat?

Al doilea raspuns a fost: Universul a existat intotdeauna. Acest raspuns este insa tot o explicatie simplista care contrazice si observatiile astronomice.

A
l treilea raspuns si ultimul este: Nu este nimic ciudat in ideea unui univers nascut din "nimic".

Hai sa discutam putin despre nimic. Nimic este o notiune izvorita probabil din vremea in care ne intorceam la pestera cu mina "
goala", uitind insa de bita pe care o tineam. Fiind o notiune veche decind lumea nimicul ni s-a infipt in creier. Daca ne gindim putin chiar din punct de vedere matematic este dificil de a defini nimic. Am creat asa numita multime vida. Este ea insa complet vida? Nu cred, pentru ca multimea vida sa existe, trebuie ca idea de multime vida sa existe. Deci avem o multime vida si o idee de multime vida.

Facind o extrapolare a celor discutate anterior, cred ca putem face presupunerea ca universul este format dintr-o latura materiala si una ideala. Aparitia noastra ca animale ginditoare a fost marcata de descoperirea abstractului, sau a lumii ideale. Progresul nostru ca societate este legat tocmai de succesul nostru de a descoperi partea ideala a universului.


Urmatorul pas este de a da un nume acestei laturi ideale a universului. Acest nume este matematica. Probabil ca marea majoritate a noastra isi inchipuie ca matematica este o inventie a noastra. Nu este. Noi nu creem matematica ci o redescoperim. Ea este la baza tuturor lucrurilor care ne inconjoara si a tuturor stiintelor. Ceea ce este remarcabil la matematica, este faptul ca ea poate exista in absenta partii materiale a universului. Sint sigur ca o sa fiu criticat pentru aceasta afirmatie. O sa fie oameni care sa contrazica aceasta afirmatie prin faptul ca exista posibilitatea unor universe diferite de al nostru care ar fi determinate de un sistem matematic total diferit. Raspunsul meu este acela ca daca exista posibilitatea unui alt univers, asta nu inseamna disparitia matematicii asa cum o stim noi. Matematica noastra si cu matematica celuilalt univers vor fi probabil subseturi ale unei matematici atotcuprinzatoare.










Aceasta matematica descrie de fapt posibilitatea unui univers sau a altuia. Deci ceea ce a existat la inceput a fost posibilitatea. Posibilitatea de a crea ceva din "nimic". Din pacate nu sint un Steven Hawkings, dar imi pot inchipui folosind matematica elementara ca un zero poate fi obtinut adunind unul si cu minus unu. Deci nimic poate fi echivalent cu ceva.

Iata deci ca in final Dumnezeu si Duhul Sfint exista formind partea ideala a universului si constituind totodata motorul lui. Care este insa rolul nostru, ramine insa de discutat.
Gabriel Ditu 

Daca omul doreste ceva din tot sufletul, intregul univers ia parte la aceasta
(Paul Coelho in "Alchimistul")

Posted by Picasa

miercuri, 6 iulie 2011

CEL MAI COLORAT RAU DIN LUME

Se numeste Cano Cristales si este langa orasul La Macarena, Columbia , America de Sud. Culorile  sunt date de muschii si algele din el, nu din cauza  poluarii.












marți, 5 iulie 2011

NATURA SI ARTA

Natura si operele ei de arta
Ca tot vorbeam despre arta … Mi-am dat seama ca natura ne da multe lectii si deseori avem asa de multe de invatat de la ea…
Astazi va propun trei opere de arta ale mamei naturi :


ZIUA PAMANTULUI

ZIUA PAMANTULUI 
 

ZIUA PAMANTULUI are loc in fiecare an, pe 22 aprilie; anul acesta se va marca inceputul Campaniei “Generatiei Verzi”, care se va finaliza in anul 2010, cand se vor aniversa 40 de ani de cand sarbatorim Ziua Pamantului.. Aceasta zi trebuie sa fie o zi activa, de participare civica si de aparare a principiilor unei “generatii verzi”, ca de exemplu: Sub egida acestei teme- “Generatia verde”- au fost programate o serie de evenimente in intreaga lume, in scoli, in comunitati mai mici sau mai mari.
-un viitor fara carbon, bazat pe energie regenerabila, care sa puna punct dependentei de energia produsa prin arderea combustibililor fosili, incluzand carbunii;
-punerea bazei unei economii care sa scoata din saracie o multime de persoane, gratie milioanelor de “locuri de munca verzi”, de calitate, care sa transforme sistemul educational mondial intr-un sistem verde. 

 

« ZIUA PAMANTULUI » a fost fondata de senatorul american Gaylord Nelson, in anul 1970, cu scopul de a trezi clasa politica din dezinteresul pe care il arata fata de mediu.
« Ziua Pamantului » a fost celebrata în primul an de circa 20 milioane de cetateni americani, în marea lor majoritate tineri si foarte tineri.
Dupa 2 decenii, in anul 1990, peste 200 milioane de oameni din 141 de tari au transformat « Ziua Pamantului » intr-o manifestare de amploare in istoria omenirii, prin alaturarea lor in dorinta de a milita pentru un viitor mai bun al planetei noastre. Atunci a fost fondata si organizatia neguvernamentala « Earth Day USA », care din 1991 coordoneaza, pe plan national si international, ceea ce pornise ca un eveniment strict american. Dupa 1990, « Ziua Pamantului » a fost sarbatorita si in tara noastra.
 La inceputul noului mileniu, alte 70 milioane de oameni din multe tari au aderat la aceste activitati. Au fost implicate peste 4000 de organizatii nonguvernamentale din 170 de tari ale lumii. Reteaua « Ziua Pamantului », constituita cu prilejul celebrarii acestei importante zile din “Calendarul evenimentelor ecologice”, include multe tipuri de organizatii din diferite domenii de activitate, care promoveaza actiuni cu scopul de a educa populatia si de a favoriza participarea publicului in actiunile ecologice. Aceste actiuni in masa contribuie la ridicarea nivelului cunostintelor ecologice si creeaza conditii pentru schimburi individuale, generale, nationale si internationale.
 « Ziua Pamantului » – eveniment simbol al responsabilitatii civice in protectia mediului – a aparut cu scopul de a constientiza populatia si factorii de decizie privind necesitatea conservarii resurselor naturale ale lumii. Protejand resursele naturale (plante, animale, depozite minerale, soluri, apa, aer, combustibili fosili ca petrol, gaze naturale, carbuni, etc.) protejam biosfera, dar, mai ales, protejam viata si sanatatea oamenilor.
 
 

Astazi pe continentul american se serbeaza ziua mea , Ziua Pamintului si de aceea va rog sa va uniti in gind cu fratii vostrii si sa meditatii si sa va rugati pentru vindecarea mea.
In timp ce pasiti binecuvintati pamintul,in timp ce beti apa binecuvintati-mi apele si in timp ce respirati binecuvintati atmosfera.
Eu ma vindec cu ajutor divin si al vostru si vindecindu-ma aduc vindecare structurilor voastre telurice.

Va iubesc si va binecuvintez.

Mama voastra-Mama Pamint" 




Ziua Pamantului a devenit un eveniment anual in foarte multe comunitati din intreaga lume. Ofera imensa oportunitate de a unii oamenii pentru a realiza actiuni benefice tuturor. Foarte des, se lanseaza proiecte al caror efect este de a realiza beneficii comunitatii si ajuta la intarirea legaturii dintre grupurile comunitatii.
Ia si tu parte la acest evenimente pentru binele nostru si al copiilor nostri. 


 

NUMAI BINE,PE CURAND.

luni, 4 iulie 2011

CURIOZITATI,RECORDURI SUPERLATIVE ALE NATURII


CURIOZITATI,RECORDURI SUPERLATIVE ALE NATURII







Cuvantul Himalaya este de origine sausenita si inseamna, in traducere “lacasul zapezilor”.
Vanilia se obtine din pastaia unei orhidee, inalte, cataratoare; cel mai mare producator de vanilie din lume este Madagascar.
Viermii de matase au fost adusi in Europa de un calugar grec, din China, in 555.
Mierea de albine a fost recomandata pentru prima data, ca medicament de catre medicul grec din antichitate (“parintele medicinei”) Hilocrat din Kos.
Localitatea Tehazi din Sahara este cunoscuta prin faptul ca majoritatea caselor sunt construite din…sare.
Mongolia este cunoscuta si sub denumirea de “Tara cerului albastru”.






Ghetarul Sambert, situat in Antarctica este cel mai lung din lume, avand 402 km si latimea de 64 km.
Lacul Bratsk din Rusia este situat pa fluviul Siberian Angara si detine o suprafata de 5470 km patrati.
“Vaduva neagra”,o specie de paianjen din zona calda, isi mananca masculul dupa imperechere; ea poate manca pana la 25 indivizi pe zi.
Furnica poate ridica pana la de 50 de ori greutatea proprie.
Pestele Ferastrau este cel mai iute peste marin, atingand 110 km e ora.
Ariciul are circa 36 000 de ace.
Omida are in jur de 2000 de muschi.
Cartita poate sapa intr-o singura noapte 100 de metri.






“Carapacea mortii” este cea mai voluminoasa scoica marina ajungand la 1,5 m si cca 300 kg; cu ajutorul valvelor poate reteza piciorul unui om.
La Paz (pace, limba spaniola) este cea mai inalta capitala din lume: 3700 m.

Lacul Bratsk din Rusia este situat pa fluviul Siberian Angara şi deţine o suprafaţă de 5470 km pătraţi.
“Văduva neagră”,o specie de păianjen din zona caldă, îşi mânâncă masculul după împerechere;

 ea poate mânca până la 25 indivizi pe zi. Omida are în jur de 2000 de muşchi. Cârtiţa poate săpa într-o singură noapte 100 de metri.
“Carapacea morţii” este cea mai voluminoasă scoică marină ajungând la 1,5 m şi cca 300 kg; cu ajutorul valvelor poate reteza piciorul unui om. La Paz (pace, limba spaniolă) este cea mai înaltă capitală din lume: 3700 m.
“Pasărea clopot” este pasărea a cărui cântec, asemeni sunetului clopotului,

 se aude până la 3 km; trâieşte în Amazonia (Brazilia). 



Turnul de la Pisa (Italia) a fost construit în 1174, iar Galileo Galilei a demonstrat legea căderii corpurilor în 1590.
Bambusul creşte 2-3 cm pe oră astfel că în 5-6 sâptămâni atinge 18-20 de metri; are 1000 de utilizări.
Curentul “Kuro-Shiwo” este numit “curentul albastru”. Un singur nor de mărime mijlocie, poate atinge 300 000 de t
Ţiţeiul a fost utilizat cu circa 8000 de ani î.Hr. la Sardanapol (Babilon). 




...stiati ca au inflorit trandafirii?
Pe asta o stie toata lumea,au inflorit si sunt minunati.
''Un singur trandafir poate tine locul unei gradini... si un singur pieten poate face cat intreaga lume'' Leo F. Buscaglia
''Trandafirul ne vorbeste discret despre iubire, intr-o limba cunoscuta numai de inima.''
''Frumusetea lipsita de virtute este ca un trandafir fara parfum.''
''Nu fiti tristi ca trandafirul isi pierde petalele... La fel ca in viata, unele lucruri trebuie mai intai sa paleasca, pentru ca apoi sa renasca.''

''Viata este ca o gradina de trandafiri. Aveti grija la ghimpi si tineti la indemana insecticidul.'' 




Firul de trandafir

Cu gingaşe petale
Roşii la culoare
M-ai dus în delir
Iubit trandafir.

Cu grijă am cules
Şi-n taină am ales,
Din al florilor şir
Firul de trandafir.

M-am bucurat nespus
Fără gând ascuns
Nu voiam să conspir
Sub un trandafir.

Fiindcă nu te ştiam
În slăvi te ridicam,
Inimitabil trandafir
În culoare de porfir.



Dar tu te-ai ofilit
Şi n-am îndrăznit,
Nici să mai respir
Parfum de trandafir.

Te păstrez intact
Căci am făcut un pact,
Mereu să mă inspir
Privind la trandafir.

poezie de Mihai Leonte





O zi buna cu bucurii si voie buna!